U bent hier

De kunstenaar: EDGARD TYTGAT (1879-1957)

Hij werd geboren in Brussel en bracht zijn jeugd tot 1988 door in Brugge waar hij inspiratie opdeed voor zijn verdere loopbaan. Zijn vader, een lithograaf, beïnvloedde uiteraard zijn oeuvre. Toen WOI uitbrak, verliet hij België en verbleef in Londen waar hij Permeke, Van de Woestyne en Daeye ontmoette. Met zijn oorlogscollega’s organiseerde hij in Londen een feest voor de soldaten. Het waren ook zijn eerste jaren van zijn houtsnijkunst. Terug in Brussel in 1923 vestigde hij zich definitief in St. Lambrechts-Woluwe en sloot zich aan bij de Vlaamse expressionistische school van Permeke en De Smet. De inspiratie voor zijn werken vindt hij meestal in de folklore en in het volksleven.

Het werk

Tytgat ontwerpt ook wandtapijten, zoals het monumentaal wandtapijt van het Kursaal. Je ziet aan het schilderij dat het eigenlijk een ontwerp is voor een wandtapijt aan de letters die in spiegelbeeld staan. Voor het wandtapijt in het Kursaal zocht hij inspiratie in de Griekse mythologie. Het ontwerp stelt de inscheping van Iphigenia voor. Het is één van Tytgats laatste grote realisaties. In 1955, twee jaar voor zijn dood, organiseerde het Kursaal nog een retrospectieve tentoonstelling van zijn werk. Het schilderij hing de laatste 20 jaar in het Thermae Palac, maar is sinds november 2018 terug in het Kursaal en in 2019 werd het volledig en grondig gerestaureerd.

Zin in meer kunstschatten?

Ontdek nog meer verborgen kunstwerken in het Kursaal van grootmeesters als Delvaux, Tytgat en Pierre Caille met de Kursaal Kunstroute. Je hebt een smartphone nodig en Facebook Messenger. Een chatbot geeft naast routeaanwijzingen ook leuke weetjes en info mee over de kunst en het Kursaal. Meer info over waar en wanneer dit kan vind je via onderstaande knop.

Kunstroute