U bent hier

Kursaal Oostende pakt uit met grootste moduleerbare concertzaal van België

Kursaal Oostende zal naast zittende zaalshows vanaf 2026 ook staande pop- en rockconcerten kunnen organiseren. Om die ambitie waar te maken investeert het samen met de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen, de Stad Oostende en Bouwheer NV EKO 25 miljoen euro in de concertzaal. Door een nieuw dynamisch vloerplan zal de capaciteit van het bestaande auditorium verhoogd kunnen worden naar een capaciteit van meer dan 3.000 personen waardoor Kursaal de grootste concertzaal wordt ten westen van Brussel en Antwerpen. Daarnaast zal het comfort voor beurzen, conferenties en banketten aanzienlijk verhogen. Het imposante raam aan de zeezijde wordt onderdeel van de zaal en krijgt zo een invulling zoals architect Leon Stynen het voor ogen had. Met deze ingreep vertaalt Kursaal Oostende haar ambitie om enerzijds ook een jonger publiek aan te trekken en mee een speler te worden in de internationale concertkalender. Tijdens de werken blijven de andere zalen van Kursaal Oostende gewoon open. De werken starten in oktober van dit jaar.

Kursaal Oostende pakt uit met grootste moduleerbare concertzaal van België!

Kursaal Oostende is sinds 1953 een iconische plek en bekend als architecturale parel van architect Leon Stynen. Door de jaren heen werd het gebouw verschillende keren gerenoveerd en gerestaureerd. De grandeur van weleer bleef al die tijd bewaard. Maar om de zaal in lijn te krijgen met de ambities die Kursaal Oostende heeft, is een grondige renovatie van de concertzaal nodig.

“Jaarlijks ontvangen we meer dan 250.000 bezoekers in onze prachtige zaal. In het verleden moesten we echter regelmatig interessante artiesten laten passeren die enkel voor een staand publiek wilden optreden. Toen we een moduleerbaar zaalsysteem ontdekten zijn we onmiddellijk aan de slag gegaan om te zien hoe we dit konden inpassen in onze bestaande infrastructuur. Het bleek voor ons gamechanger te zijn, zo zullen we de ene dag een concert kunnen organiseren voor een zittend publiek en de volgende dag een rockconcert voor een staand publiek. We behouden dus niet alleen het comfort van vandaag maar hebben er een paar bijkomende troeven bij.” - Peter Craeymeersch, directeur Kursaal Oostende.

Meer dan 3.000 concertgangers

De grootste veranderingen zullen zich onder het vloeroppervlak bevinden. Daar worden nieuwe technieken geïnstalleerd die ervoor zullen zorgen dat de zaal een multifunctioneel karakter krijgt. Dankzij mechanische liften onder de zaal, zal de hele zaaloppervlakte, inclusief het podium, in hoogte verstelbaar zijn, onafhankelijk van elkaar. De rode stoelen zullen via de vloer kunnen verdwijnen. Op die manier kan de hele zaal in een mum van tijd aangepast worden op maat van het evenement. Zo kan de zaal op gelijke hoogte gebracht worden van het podium – waardoor je een prachtig zicht hebt op het strand en de zee -, of omgekeerd.

Hierdoor krijg je een gigantische vloeroppervlakte van 1.700 vierkante meter en een concertzaal waar meer dan 3.000 concertgangers zullen kunnen genieten van een optreden in een state of the art zaal. Door dit hoogtechnologische snufje heeft Kursaal Oostende meteen een Belgische primeur beet. Het wordt de grootste zaal van België die op deze manier van indeling zal kunnen veranderen. 

“Die troeven situeren zich ook in het B2B segment. Want in de verschillende opstellingen die we kunnen toepassen zullen we in het huidige auditorium niet alleen grote banketten kunnen organiseren, maar ook beurzen, en breiden we onze capaciteit voor congressen uit. Dit alles met een prachtig zicht op zee, wat de beleving nog aantrekkelijker zal maken." ​ - Gwen Nys, Adjunct-Directeur Kursaal Oostende.

De werken in de concertzaal zullen twee jaar duren, gedurende die periode zal enkel het auditorium gesloten zijn. De andere zalen van het Kursaal blijven in de periodes waar de werken het toelaten open voor evenementen.

Impact op Oostende
Niet alleen voor het Kursaal zelf zal deze renovatie een enorme impact hebben, ook voor de stad Oostende zal dit voor een positieve vibe zorgen. Dankzij deze renovatie wil Kursaal Oostende het jaarlijks aantal bezoekers van 250.000 opkrikken naar 330.000 bezoekers.

“Kursaal is een economische motor van onze stad en trekt jaarlijks zo'n 250.000 bezoekers aan. Daarvan gaat zo'n 60% voor of na de show op restaurant en 30% boekt ook een overnachting in de buurt. Dankzij deze nieuwe zaal, zal het aantal bezoekers per jaar alleen maar stijgen. De impact voor de horeca zal verder verhogen met nog meer overnachtingen en nog meer bezoekers die voor of na hun voorstelling of concert lokaal iets zullen eten of drinken. Bovendien kunnen we met de staande concerten ook een jonger publiek aantrekken, wat onze ambitie als hedendaagse cultuurstad onderstreept." - Bart Tommelein, Burgemeester Stad Oostende en voorzitter Kursaal Oostende.
Dat Kursaal Oostende van cultureel belang is, spreekt voor zich. Het is één van de meest beeldbepalende gebouwen van de stad. Een gebouw dat in het verleden veel mensen een prachtige tijd bezorgde. Met deze renovatie wil Kursaal Oostende niet alleen het historische erfgoed beschermen, maar wordt de zaal ook opnieuw klaar gemaakt voor een mooie toekomst.

Backstage en Lounge Bar
Tegelijk met de concertzaal worden ook de backstage en de Lounge Bar aangepast. Door de backstage comfortabeler en aangenamer te maken, wil het Kursaal artiesten vandaag nog beter kunnen verwelkomen. Er komt een grote keuken met een mooie foyer ruimte, waar artiesten kunnen genieten van warme maaltijden, de kleedkamers krijgen een nieuwe en gezellige inrichting en ook de douchemogelijkheden worden aangepast. 

“We hebben de ambitie om dit Kursaal Oostende wereldwijd in de markt te zetten als state of the art concert- en evenementenhal. In de zaalopstelling van de concertzaal zal het historische karakter van dit gebouw ten volle floreren. Die visie trekken we door in de Lounge Bar die zich aan de westkant van de zaal bevindt. Dat wordt een gloednieuwe VIP-ruimte voor 280 bezoekers waar voor of na de voorstelling iets gedronken kan worden. Daarnaast zal de lounge ook gebruikt kunnen worden als een extra conferentiezaal. De grote troef van deze ruimte is het prachtige uitzicht op het strand en de zee dankzij de grote glaspartijen". - Björn Anseeuw, Voorzitter NV EKO en eerste Schepen van de Stad Oostende.

Kostprijs: 25 miljoen euro
Dergelijke ingrijpende veranderingen komen natuurlijk met een kostprijs. Die bedraagt 25 miljoen euro en wordt betaald door verschillende instanties. De Vlaamse regering subsidieert 9 miljoen euro. Er is een bijdrage van 400.000€ dankzij de provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Intercommunale via het regiofonds. Verder wordt er 100.000€ bijgedragen via het reglement toeristische impulsen van de provincie West-Vlaanderen. Bouwheer NV EKO zal 4 miljoen euro voorzien. De overige 11,5 miljoen euro zal de exploitatie zelf bekostigen. 

“De Vlaamse Regering investeert met het relanceplan Vlaamse Veerkracht overal in Vlaanderen in culturele infrastructuur. Dat doen we dus ook in dit Kursaal, in de Stad aan Zee. Ik hoop en wens dat hier over enkele jaren een prachtig podium mag verrijzen om artiesten van eigen bodem en ver daarbuiten te laten schitteren. Op die manier kunnen we Vlaanderen nog nadrukkelijker op de kaart zetten als creatieve en innovatieve topregio.” - Jan Jambon - Vlaams minister-president.
“De Kust is een belangrijke toeristische bestemming voor de vier seizoenen, met een eigentijds aanbod voor indoor en outdoor beleving. Met een sterk aanbod in de vernieuwde multifunctionele zaal van het Kursaal Oostende kan de Kust zich in binnen- en buitenland meer dan ooit positioneren als een vakantiebestemming met tal van culturele en toeristische troeven.” - Sabien Lahaye-Battheu – gedeputeerde voor toerisme en recreatie en voorzitter van Westtoer.

Werken van dichtbij te volgen
De bedoeling is om alles klaar te hebben tegen augustus 2026 zodat de deuren in september 2026 opnieuw kunnen openen. Tijdens de werken zal Kursaal Oostende communiceren via haar social media kanalen: TikTok, Instagram, Facebook en Youtube. Op die manier kan iedereen de renovatiewerken van dichtbij volgen. Daarnaast zal het Kursaal ook bezoekmomenten organiseren zodat iedereen de werken ook live kan bewonderen. Hoe dat praktisch zal verlopen zal later bekend gemaakt worden.

Deze opdracht wordt gecoördineerd door B2AI architects in samenwerking met Ingenium, Laurent Ney en Daidalos en het projectteam van het Kursaal. Maatschap Putman - Artes Depret treedt op als hoofdaannemer van deze werken.

 

Deel dit blogbericht