U bent hier

Terugblik naar DS Podcastfestival

De groeiende populariteit van podcasts lijkt niet te stuiten. Geen wonder: de vernieuwende audiohype klinkt zeer divers. Naast diepte-interviews, duiding en documentaires ook tal van meeslepende fictieverhalen. En wat meer is, je luistert waar en wanneer het je zelf uitkomt. De eerste editie van het DS Podcastfestival lokte meteen veel bezoekers. Kursaal Oostende was dan ook tot in de nok gevuld met het summum van de (internationale) podcastscène. De (audio)boodschap kwam aan! 

Het Podcastfestival is een initiatief van De Standaard in samenwerking met Toerisme Oostende. Bij een evenement met internationale uitstraling, hoort een aantrekkelijke setting. Dat is waar Kursaal Oostende in beeld kwam. Een technisch huzarenstuk, maar team Kursaal weet als geen ander hoe dit in goede banen te leiden. 

De standaard van het nieuwe luisteren

Wat maakt het vernieuwende medium zo aantrekkelijk? Tijdens de Industry Day op vrijdag 1 april 2022 dompelden professionele podcastmakers zich onder in het thema. Tijdens boeiende masterclasses, panelgesprekken en debatten lieten ze hun licht schijnen op deze vraag. De audioscène is duidelijk niet aan zijn proefstuk toe! 

Op 2 april 2022 kon het brede publiek genieten van het beste dat de podcastwereld te bieden heeft. Liefhebbers schoven aan voor panelgesprekken, avant-premières en ontmoetingen met toonaangevende (inter)nationale makers. Podcastfans met een passie voor actualiteit, cultuur, sport en stories vonden meer dan hun gading. Hoogtepunten zijn er teveel om op te noemen. Oké, eentje dan … De wekelijkse reeks “Welcome to the AA” van het praatduo Alex Agnew en Andries Beckers groeide uit tot een fenomeen. Onder het motto “micro aan, lullen maar” (MALM) weten ze hun bekende gasten met verstomming te slaan . Of is het net omgekeerd…?! 

Last but not least

De uitreiking van de Oorkondes, de eerste Vlaamse podcastprijzen, vormde de afsluiter van het DS Podcastfestival. Met vijf bekroningen – in de categorieën nieuws, cultuur, inzicht, story en talk – rustte een zware taak op de schouders van de 33 juryleden onder het voorzitterschap van Wouter Deprez. 

De winnaars zijn: 

  • Fichebak (Matthijs Van Mierlo, Peter Detailleur, Joris Van Damme en Thomas Gillis)
  • Patiënt Pedro (Pedro Elias, Ann Dieudonné en Wouter Van Driessche)
  • Zwijgen is geen optie (Anthony Bosschem en Tom Mahy)
  • Het complot tegen de waarheid (Lise Bonduelle, Fien Dillen en Wouter Woussen)
  • Mercury Mysteries (Shalini van den Langenbergh)

De Publieksprijs ging naar “De Volksjury” van Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck, een sublieme podcast dat op een verantwoorde manier speculeert over onopgeloste moordzaken. 

Een spannende afsluiter van een prachtige eerste editie! 

Heb je dit evenement net gemist? Geen nood! Kursaal Oostende heeft dit seizoen een rijkgevuld programma voor je in petto. Neem snel een kijkje op Kalender | Kursaal Oostende

Tot binnenkort in Kursaal Oostende? 

Deel dit blogbericht