U bent hier

Een rechercheur in Fame?

Ilse La Monaca kennen we het best als rechercheur Brigitte Broeckx in de VTM-serie De Buurtpolitie. Maar ze is ook een grote musicalfan én actrice. Ilse speelt binnenkort mee in de Vlaamse versie van de succesmusical MAMMA MIA!, speelde in Duitsland in Hairspray, in Oostenrijk in Footloose en... als Mabel in Fame The Musical. Dat laatste wekte onze aandacht natuurlijk. Tijd om even in de rol van rechercheur te kruipen met een kleine ondervraging...

Wat is je persoonlijke favoriete musical? 

Dat is een moeilijke vraag voor een musicalliefhebber. Kiezen is verliezen, zeggen ze toch? Natuurlijk zijn er de klassiekers die keer op keer kippenvel geven zoals Les Miserables, Miss Saigon, Hair, Elisabeth enz… maar als ik moet kiezen tussen wat er momenteel op Broadway en in the West End staat, dan ga ik resoluut voor ‘Come From Away’. Een musical over de impact van 9/11 in Canada. Prachtig verhaal en fantastische muziek. 

Welke rol speelde je in Fame? 

Ik speelde de rol van de immer hongerige Mabel, die op de High School van Performing arts terecht komt in de dans afdeling, maar omdat ze te dik is, toch schakelt naar de toneel afdeling en daar dan ook afstudeert. Ze is ook de beste vriendin van Carmen. 

Zijn er gelijkenissen tussen het karakter en jezelf? 

Ik dans ook zeer graag en ben aan de mollige kant. Dus ja. ;-)  Alleen heb ik niet altijd honger… In mijn hogeschoolopleiding in Londen vond men mij ook te dik om in de hoogste dansgroep te zitten, alhoewel ik daar wel qua niveau thuishoorde. Gelukkig kwam er in mijn tweede jaar een nieuwe ‘Head of Dance’ die mijn talent zag en voorbij het figuur keek, dus ik kon de musical richting gewoon verder afmaken. Het grappige is dat ik heel mijn leven, en tijdens mijn opleiding, op dieet gestaan heb om aan het ideaal beeld te kunnen voldoen. Maar toen ik Mabel in Fame aangeboden kreeg, de regisseur mijn vroeg om wat kilo’s bij te komen, want hij vond mij te mager voor de rol.

Wat vind je van de musical Fame? 

Een heerlijke feelgood musical, die voor mij veel herinneringen naar boven brengt. Ik denk maar aan de originele film en alles populaire en steengoede songs die erin zitten.

Het grappige is dat ik heel mijn leven, en tijdens mijn opleiding, op dieet gestaan heb om aan het ideaalbeeld te kunnen voldoen. Maar toen ik Mabel in Fame aangeboden kreeg, vroeg de regisseur mij om wat kilo’s bij te komen, want hij vond mij te mager voor de rol.

Wat is het verschil als actrice tussen acteren in een musical en acteren in een televisieserie als 'de Buurtpolitie’? 

Laat 1 ding duidelijk zijn: ik doe het allebei even graag! Maar er zijn toch wezenlijke verschillen. Op het podium moet alles groot gespeeld worden, want de laatste rij moet het ook gezien hebben. En op tv mag alles klein en subtiel gespeeld worden, want op beeld wordt alles zoveel vergroot. Ze zeggen dat meestal van je figuur, en dat is waar, maar dat geldt dus ook voor je uitdrukking en mimiek. Hahaha. Het tweede groet verschil is dat je op het podium onmiddellijk merkt of je goed bezig bent of niet. Het publiek reageert onmiddellijk. Of niet, maar dan weet je ook dat je niet goed bezig bent. Op de set moet je vertrouwen op de aanwijzingen van de regisseur en hoop je dat het publiek het achteraf goed gaat vinden. Maar dat weet je nooit zeker en je kan het daarna ook niet meer rechttrekken.

Wat doe je liefst?  

Ah, zoals ik daarnet al zei, ik doe allebei even graag, maar als ik dan toch echt moet kiezen…. Dan kies ik musical. Omdat je in musical de 3 disciplines kan uitvoeren: het zingen, het dansen en acteren. 

Wat is je favoriete plaats in Oostende? 

Het strand op zich is gewoon heerlijk. Ik ben afkomstig van Limburg maar kwam altijd naar de kust op vakantie vroeger als kind. Nu ik hier een appartement heb gekocht en mijn ouders hier wonen is er niets zaliger dan met mijn hond op het strand te gaan wandelen. Alhoewel Molly nu al wat ouder is en het meer strandzitten dan strandwandelen is. Daarom ben ik ook zo blij dat de honden nu tijdens de zomer ook in de ochtend en in de avond wel weer op het strand mogen! Dat was altijd zo moeilijk om haar te doen begrijpen (in de winter mag je wel op het strand en in de zomer niet) Dus: super goede beslissing Oostende!  Zo op ’t gemakske slenteren richting Ensor kerk. Heerlijk. 

Deel dit blogbericht