U bent hier

122ste editie van Bal Rat Mort

Al sinds de 15de eeuw zet iedereen graag een masker op wanneer het gemaskerd bal eraan komt. Ook Bal Rat Mort doet mee aan de eeuwenoude trend. Op zaterdag 7 maart waant iedereen zich ‘in cognito’. Iedereen haalt dan z’n mooiste smoking of galakleed uit de kast en zet hun masker op. Met het thema van dit jaar ‘Ensor - Bal Masqué’ heeft iedereen gegarandeerd een spetterende avond.

Maar… dit is al de 122ste editie! Hoe begon het eigenlijk allemaal?

Historiek

Op het einde van de 19de eeuw, 1896 om precies te zijn, vertrok een groep van Oostendenaren naar Parijs. De jongemannen waren allemaal lid van de Cercle Cœcilia, een liefdadigheidsvereniging die zich ontfermde over wezen en weduwen van overleden vissers. Op dat moment bestond de vereniging al 35 jaar.

Tijdens de reis naar de wereldbekende stad mocht ook het nachtleven er niet aan ontbreken. Op het einde van hun “kroegentocht” kwamen ze terecht in de Rat Mort. Omdat het laat in de avond was, of vroeg in de ochtend, was het orkest al reeds vertrokken. Maar de huispianist en enkele danseressen wisten er nog een onvergetelijke avond van te maken voor de Oostendse mannen.

De indruk die het feestelijke Parijs achterliet was groot, zó groot dat ze beslisten een feest op te richten om die tijden te blijven herinneren. En zo werd Bal du Rat Mort geboren. Voor het eerst in 1898 werd het liefdadigheidsbal georganiseerd, sindsdien is het een jaarlijkse traditie geworden.

Les nuits gales du Rat Mort

Koninklijke Cercle Cœcilia Oostende

De vereniging werd opgericht in 1861 met als naam Cercle Cœcilia. In 1912 mochten ze de titel “Koninklijk” toevoegen aan hun organisatie. Ze zetten hun in voor de wezen en weduwen van verdronken vissers. Maar ook voor anderen die in armoede leefden. Dit alles aan de hand van fondsen die ze verzamelden tijdens concerten en allerlei andere spektakels .

Ook nu blijft het nog steeds hun doel, de motto van de vereniging luidt niet voor niets “Kunst en Menslievendheid”. Er is natuurlijk ook tijd voor sport en spel. Zo houden ze nog regelmatig spelavonden, uitstappen en nog zoveel meer.

Het huidige bestuur
Compagnie du Rat Mort 1901

Bal Rat Mort 2020

Ook dit jaar keert het bal terug. Op zaterdag 7 maart is het Kursaal weer in de ban van de Rat Mort en word de avond gevuld met live muziek, optredens en fotodecors. Het bal keert terug naar de roots, want James Ensor was één van de leden van de groep Cercle Cœcilia.

Met het thema ‘Ensor - Bal Masqué’ is de dresscode zeer duidelijk. Zowel de dames als de heren worden verwacht in avondkledij. Ensor is het centrale thema waardoor het masker primeert. In het begin van de avond zal onze ‘Bal Rat Mort Huisband’ jazz door de oren laten klinken. En naarmate de avond vordert zorgt een dj voor de betere dansmuziek om te feesten tot de vroege uurtjes.

En natuurlijk mogen we de kostuumwedstrijd niet vergeten! Dit jaar is de hoofdprijs is dit jaar een schilderij van Montana. De 26-jarige kunstenares is gespecialiseerd in speed painting en maakte eerder al werken voor prins Laurent en tijdens Tomorrowland en Belgiums Got Talent. Er zijn ook andere prijzen te winnen zoals tickets voor shows en concerten in het Kursaal. Inschrijven kan de avond zelf in de inkomhal. Tot dan!

Deel dit blogbericht