You are here

Symfonieorkest Vlaanderen

SOV
Kursaal Classics

“Donker is het leven, donker is de dood.” Geen enkele componist heeft de wereld zo welbespraakt, zo indringend en zo dikwijls vaarwel gezegd als Gustav Mahler. De Duitse vertaling van oud-Chinese poëzie van Hans Bethge, onder de titel Die Chinesische Flöte, bood Mahler de gelegenheid om zes gedichten naar zijn hand te zetten en te toonzetten. Das Lied von der Erde, die hij afwisselend door tenor en alt solo laat zingen, werd zijn meest diepgaande confrontatie met de menselijke sterfelijkheid. Een plots besef van de eigen vergankelijkheid nodigt in deze teksten uit tot een hedonistisch genieten van de schoonheid van de natuur. Het slotdeel, het wonderbaarlijke Der Abschied, is door de dimensies (de uitvoering ervan duurt bijna even lang als de vorige vijf delen samen) en door de intensiteit waarmee de thematiek van het afscheid in klanken gevat wordt, adembenemend.
Componist Filip Rathé smeedt de verschillende delen aan elkaar met nieuwe orkestmuziek. Een subtiele totaalervaring ontstaat.

Biografieën

Symfonieorkest Vlaanderen - SOV
Al meer dan zestig jaar is Symfonieorkest Vlaanderen een vaste waarde in het Vlaamse
culturele landschap. SOV brengt zowel uitvoeringen en creaties van hedendaagse muziek als eigentijdse vertolkingen van het vertrouwde symfonische repertoire vanaf het classicisme. Het orkest vervult een voorbeeldfunctie in het scheppen van kansen voor jonge, talentvolle musici, componisten, solisten en dirigenten, en maakt muziek toegankelijk voor een zo breed en divers mogelijk publiek in Vlaanderen en daarbuiten.
Symfonieorkest Vlaanderen geniet de steun van de Vlaamse Overheid.

Kristiina Poska
Kristiina Poska is sinds seizoen 2019-20 chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen, met wie ze samen de volledige Beethoven-cyclus uitbrengt op cd bij Fuga Libera.  Daarnaast is ze vaste gastdirigent van het Lets Nationaal Symfonieorkest. In 2013 won Poska de felbegeerde dirigentenprijs van het Dirigentenforum des Deutschen Musikrat. Naast haar werk als internationale concert-dirigente heeft Poska een succesvolle operacarrière. Recent dirigeerde ze Die Zauberflöte van Mozart door Yuval Sharon bij Staatsoper Berlin en Puccini's La Bohème door Robert Carsen bij Opera Ballet Vlaanderen.

Solisten
Peter Gijsbertsen
In 2018 ontving Peter de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding in de klassieke muziek. Daarvoor ontving hij reeds de John Christie Award (Glyndebourne Festival Opera) en won drie prijzen op het Internationaal Vocalisten Concours, waaronder de hoofdprijs voor Lied. Concertant trad Gijsbertsen op met alle grote Nederlandse orkesten alsook het NDR Hamburg en het London Philharmonic Orchestra. Hij is zeer actief als recitalzanger nam reeds vele cd’s op met de labels Phaedra en MDG met werken van Schubert, Clara en Robert Schumann, Strauss, Duparc en Mortelmans.
Christianne Stotijn
De Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn studeerde zang bij Jard van Nes en Dame Janet Baker. Ze behaalde diverse prijzen, waaronder de prestigieuze ECHO Rising Stars Award 2005-2006 en de Nederlandse Muziekprijs in 2008. Het jaar daarvoor werd ze ook verkozen tot BBC New Generation Artist. Haar carrière werd diep beïnvloed door dirigent Bernard Haitink. Onder zijn leiding zong ze met het Koninklijk Concertgebouworkest en met de symfonische orkesten van Boston, Chicago en Londen. Christianne Stotijn blinkt ook uit in operarollen en ze heeft een passie voor het lied.
Sinds 2014 leidt Christianne Stotijn de Udo Reinemann International Masterclasses, een initiatief gesteund door de Munt, en sinds 2021 is ze zangdocente aan de Hochschule für Musik te Würzburg.
 

Acheter des billets
Attention, achetez uniquement vos billets via les canaux de vente officiels.

Partagez cet événement

Pratique

Cette activité est terminée.

Prix

€ 55 - € 45 - € 35 (incl.reservatiekosten)
Acheter des billets
Attention, achetez uniquement vos billets via les canaux de vente officiels.

Boxoffice

Toerisme Oostende
Monacoplein 2
Open 7/7

Organisation

Kursaal Oostende

Réservez votre séjour

E.g., 2024-07-23
E.g., 2024-07-23

Restaurants à proximité

Den Artiest

Den Artiest

ocean

Ocean

Eclips

Eclips at Sea

botteltje

Café Botteltje

Faro

Brasserie FARO

21

Restaurant 21

Tex Mex

Tex Mex

histoires

Histoires d'O