You are here

Brussels Philharmonic - Vlaams Radiokoor

BPVR
Kursaal Classics

In 1791 bevond de Oostenrijkse componist Joseph Haydn zich in Engeland, waar hij Händels oratoria Messiah en  Israel in Egypt hoorde. Diep onder de indruk inspireerde het hem tot het schrijven in 1796 van een eigen groots werk: Die Schöpfung. Het oratorium verklankt in drie delen het ontstaan van de aarde en de mensheid:  de elementen, de dieren en de mens, en Adam en Eva in het aardse paradijs. God had er maar 6 dagen voor nodig, Haydn deed er zo’n 2 jaar over om het scheppingsverhaal tot onze verbeelding te laten spreken. Een opgewekte kijk op de wereld, dat wel. 

Brussels Philharmonic (BP)
Brussels Philharmonic werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep (NIR), en werkte vanaf zijn ontstaan samen met internationale topdirigenten en -solisten. Het orkest was en is bekend als pionier in het uitvoeren van muziek van de eigen tijd – een reputatie die wereldvermaarde componisten als Bartók, Stravinsky en Messiaen naar Brussel haalde. Anderzijds maakt het orkest ook, in samenwerking met het Vlaams Radiokoor,  geregeld een uitstap naar vocaal-instrumentale meesterwerken van vóór de 19e eeuw. Vandaag is Stéphane Denève muziekdirecteur van BP. Zijn persoonlijke missie om een dialoog te creëren tussen het repertoire van vroeger en dat van de toekomst sluit helemaal aan op het DNA van het orkest.

Vlaams Radiokoor (VR)
Het Vlaams Radiokoor werd opgericht in 1937, door het Belgische Nationaal Instituut voor de Radio (NIR). Van bij het begin is het VR een uiterst flexibel ensemble dat ingezet wordt in een zeer breed repertoire, van oude tot hedendaagse muziek, van a capella tot grote koor- en orkest bezettingen en van ernstige muziek tot lichte muziek en operettes. Intussen is het VR een vaste waarde geworden in het internationale concertcircuit.

Bart Van Reyn, dirigent
Bart Van Reyn is de volgende in lijn om het Vlaams Radiokoor onder zijn hoede te nemen. Als jonge dirigent bouwde hij een interessant parcours uit in binnen-en buitenland, wat niet onopgemerkt bleef. Zijn heldere visie op repertoire en grote passie voor het métier maken hem de ideale match voor het nieuwe Vlaams Radiokoor. Bart Van Reyn voelt zich thuis in een breed repertoire: van barok tot hedendaags, en zowel in oratorium, opera, orkestliederen als in a capella muziek – met de stem als rode draad.

Solisten
Liesbeth Devos
De Belgische sopraan Liesbeth Devos is een stilistische duizendpoot. Ze verschijnt regelmatig in de drie operahuizen van België (Brussel, Gent/Antwerpen en Luik). Als concertzanger zong Liesbeth Devos de solo partij met verschillende symfonische orkesten en koren,  werkte met vooraanstaande dirigenten en is ook in de schoot van het VR en Bart Van Reyn geen onbekende. Haar fijngevoeligheid voor lied en poëzie maakt haar ook tot een geschikte uitvoerder van kamermuziek.
Peter Gijsbertsen
De Nederlander Peter Gijsbertsen kreeg in 2018 de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt. In Nederland is dit de hoogste prijs die je als klassiek musicus kunt krijgen. Dat kan tellen.
André Morsch
De Duitse bas-bariton André Morsch was tussen 2011 en 2018 verbonden aan de prestigieuze Oper Stuttgart met rollen van Händel en Mozart tot Rossini en Schnitzler. Recente concertengagementen voerden hem op in meesterwerken van onder meer  Haydn, Bach, Schubert, Brahms, Fauré. Ook bij het Brussels Philharmonic is hij een opgemerkte gast.

Acheter des billets
Attention, achetez uniquement vos billets via les canaux de vente officiels.

Partagez cet événement

Pratique

Cette activité est terminée.

Prix

€ 55 - € 45 - € 35 (incl. reservatiekosten)
Acheter des billets
Attention, achetez uniquement vos billets via les canaux de vente officiels.

Boxoffice

Toerisme Oostende
Monacoplein 2
Open 7/7

Organisation

Kursaal Oostende

Réservez votre séjour

E.g., 2023-09-28
E.g., 2023-09-28

Restaurants à proximité

histoires

Histoires d'O

Restaurant Lobster

Restaurant Lobster

Faro

Brasserie FARO

ocean

Ocean

Jans Café

Jans Café

botteltje

Café Botteltje

Bottarga

Bistro Bottarga

21

Restaurant 21